Programmatūra nav aktīvs, programmatūra ir saistības

"Ja gribi lai tavs IT kuģis peld viegli, nepārslogo to!"

Slēgtā koda izstrādātāji glabā programmu pirmkodu kā zeltkalis rotaslietas. Viņi uzskata, ka viņu intelektuālā darba rezultāts ir programma, jo viņi (kļūdaini) iedomājas, ka strādā programmu ražošanas biznesā.

Atvērtā koda izstrādātāji saprot, ka viņi strādā pakalpojumu biznesā. Viņi zina, ka programmatūrai pašai par sevi nav vairāk vērtības kā datu nesējam. Programmatūras vērtība viņu izpratnē ir pasūtītājam uzlabotais process vai lietotājam piegādātās ērtības. 1 Bet tas vēl nav viss.

Programmatūrai pašai par sevi ne tikai nav pozitīvais vērtības, tai ir negatīva vērtība.

Uzstādot programmatūru savā datorā vai uz servera jūs uzņematies saistības — pārraudzīt programmas darbību un cīnīties ar tās niķiem, lāpīt tās drošības caurumus un uzstādīt atjaunojumus, mācīt lietotājus un palīdzēt tiem risināt problēmas. Ja jūs to nedarāt, jūs slīgstat tā saucamajā "tehnoloģiskajā parādā" — programmatūra arvien vairāk neatbilst jūsu (lietotāja vai biznesa) prasībām, tā paliek arvien grūtāk lietojama un uzturama. 2

Tā kā es savā vietnē mīlu eksperimentēt, tad uz mana servera īsāku vai ilgāku laiku ir darbojušies visi servisi, kas ir aprakstīti programmu uzstādīšanas un uzturēšanas padomos. Tomēr, dažādu apsvērumu dēļ, daudzus no tiem es ar laiku noņemu, jo "tehnoloģiskās saistības" kļūst pārāk lielas attiecībā pret iegūtajiem labumiem.

Šodien es oficiāli apturēju odo.lv vietnes forumu. Tagad, atverot jebkuru foruma lapu, parādās sekojošs ziņojums, kas atgriež HTTP 404 statusa kodu:

Šajā vietnē forums vairs nepastāv!

Tā vietā skatiet:

Galvenais iemesls foruma atslēgšanai bija tas, ka pēdējo gadu laikā cilvēki to izmantoja maz (vairums par ērtāku veidu atzina man atsūtīt privātu e-pastu) un to pamatā ļaunprātīgi izmantoja tikai mēslotāji. Tā kā cīņa ar tiem man sagādāja pārāk daudz raižu, es pamazām gatavojos šīs sistēmas atslēgšanai. Kā Ēriks Reimonds rakstīja "Katedrāle un tirgus":

Plāno, kad pāriet! Tu to izdarīsi tik un tā!

Tāpēc ar foruma atslēgšanu lasītājiem nemanāmā veidā darbojos jau labu laiku:

  • Vispirms atslēdzu iespēju tajā rakstīt kā anonīmam lietotājam. Tad atslēdzu iespēju reģistrēties jauniem lietotājiem. Un nu jau pāris mēnešus forumā nedrīkstēja arī veidot jaunus ierakstus. Katru nākamo soli veicu, pārliecinoties, ka no (potenciālajiem) lietotājiem nepienāk pretenzijas. 3
  • Vēsturei svarīgākos foruma ierakstus pārkopēju uz XWiki emuāros kategorijā Darbi, kuros jebkurš interesants var ierakstīt komentārus arī anonīmi. (Ar mēslotājiem XWiki komentāros es pagaidām tieku galā tīri labi.)
  • Pārējos ierakstus liku nokopēt WayBack machine arhīvam.
  • Ar LinkChecker pārbaudīju visu odo.lv vietnes saturu un izdzēsu saites uz vairs neesošo forumu (tāpēc vietnes jaunumos ir tik daudz nesenu izmaiņu).
  • Protams, atcēlu visas Apache, Tomcat un MySQL iestatījumu izmaiņas, kas bija nepieciešamas, lai uzstādītu JForum.

Pieņemu, ka kāds no dažiem desmitiem savulaik aktīvajiem foruma lietotājiem varētu justies apbēdināts, ka ir pazaudējis savu forumā ieguldīto darbu. Bet ar to ir jāsamierinās.

IT jomā mēs dzīvojam viduslaikos — ir daži "IT feodāļi", kam pieder "digitālā zeme", un visi pārējie ir tikai "digitālie zemnieki", kuriem jāpriecājas par to vien, ka viņiem ļauj apstrādāt "digitālo zemi" par vēdera tiesu. Un, ja kāds "digitālais feodālis" jūsu iestrādāto "zemi" atņem, atliek vien vainot sevi par savu uzticēšanos un lētticību.

Es kā "labais kungs" interesentiem kompensācijā piedāvāju foruma failu arhīva un SQL izmetes failus. Manas Oriģinālā JForum izmaiņas ir pieejamas GitHub uz kuru pamata ir veiktas vēl dažas papildu izmaiņas. Interesentus aicinu izveidot savus projektu zarus, jo, ja "kurpi sāks spiest" arī GitHub projekti, tālākā nākotnē es varu atbrīvoties arī no tiem. emoticon_tongue

  1. ^ Protams, atvērtā pirmkoda pasaulē ir arī entuziasti, kas uz programmatūru raugās kā uz prāta vingrinājumu un tāpēc viņi raksta to, kas patīk, nevis to kas potenciālajiem lietotājiem būtu nepieciešams.
  2. ^ Runājot par slēgtā koda "lietošanas licencēm", ir jābūt izcili neizglītotam informācijas tehnoloģiju lietotājam, lai maksātu par šādu saistību uzņemšanos. Tomēr, kā rāda statistika, tādu vēl arvien ir pietiekami daudz.
  3. ^ Jāpiezīmē, ka neviens no šiem papildu ierobežojumiem nebija pietiekams, lai būtiski samazinātos mēslotāju apmeklējumu un jaunu ierakstu izveides mēģinājumu skaits.
Tags Uzturēšana
Created by Valdis Vītoliņš on 2015-10-20 12:11
Last modified by Valdis Vītoliņš on 2021-04-13 14:27
 
Xwiki Powered
Creative Commons Attribution 3.0 Unported License