Vai 2014. būs Linux gads?

Pēc intensīvāka darba perioda, šī gada ierakstu uzsākšu ar tradicionāli retorisko jautājumu: "Vai 2014. būs Linux gads?" Vispirms par interesentāko 2013. gadā:

Daudzi tehnoloģiju analītiķi uzskata, ka līdzīgi kā esam piedzīvojuši naftas pīķi, esam piedzīvojuši arī personālo datoru pīķi:

PC Shipments 2007 - 2014.jpg

Personālo datoru pārdošanas apjomu kritumā galvenokārt ir vainojama arvien plašāka viedtelefonu un planšetdatoru izmantošana, tomēr savu artavu ir devusi arī Microsoft vēlme uzspiest lietotāju nemīlēto Windows 8 operētājsistēmu.  Lai arī uzskata, ka biroja darbam piemērotākā sistēma ir Windows, man šķiet ka, lietojot Ubuntu, ir ērtāk pieslēgties WiFi tīklam, vieglāk pieslēgt un iestatīt ārēju displeju, USB diskus un foto/video kameras u.tml. Ikdienas biroja darbam arvien populārāki kļūst datori ar Google atbalstīto Chrome OS operētājsistēmu, kuru lietotāji ir pirkuši daudz labprātāk, kā datorus ar Windows 8. Mobilo telefonu jomā Microsoft nekādi neizdodas iegūt uzticību arī, izmantojot Nokia aparatūru. Mobilajos telefonos vadošā sistēma ir un paliek Android sistēma.

Windows XP uzturēšanas laiks beigsies 2014. gada 8. aprīlī un daudziem uzņēmumiem būs jāizlemj, vai turpināt lietot jaunāku Windows versiju, vai arī Linux.

Ņemot vērā investēto Microsoft tehnoloģijās (dokumentu apstrādē, sadarbības rīkos u.tml.), lielākā daļa noteikti izvēlēsies vieglākās pretestības ceļu un pāries uz Windows 7 operētājsistēmu. Tomēr paredzu, ka vērā ņemama daļa varētu pāriet uz atvērtā pirmkoda tehnoloģijām. Piemēram, Dienvidkorejā valsts iestādes izskata iespēju Windows vietā pāriet uz Ubuntu.
Kaut arī Canonical neizdevās savākt 32 miljonus Ubuntu Edge projektam, mobilajās iekārtās nopietnākie Android konkurenti būs citi Linux bāzētu operētājsistēmu varianti.

Mikroshēmu cenai arvien krītoties, tās var ievietot ne tikai brillēs, automašīnās un sadzīves elektronikā, bet arī apģērbā, iekārtu detaļās u.c. Ir paredzams, ka t.s. "lietu internets" (Internet of things), kurā tiks apvienotas visas šīs lietas, pamatā izmantos Linux operētājsistēmu.

Tags Linux
Created by Valdis Vītoliņš on 2014-02-09 11:26
Last modified by Valdis Vītoliņš on 2021-04-13 14:27
 
Xwiki Powered
Creative Commons Attribution 3.0 Unported License