Piedzīvojumi ar Lubuntu

Daļu sava laika pavadu, pasniedzot kursus Datortīkli un Datu bāzu tehnoloģijas Alberta koledžā. Tā kā neesmu vienīgais atvērtā pirmkoda programmu atbalstītājs, studenti Andra Gabranova vadībā, apgūstot operētājsistēmas, datorklases datoros blakus ierastajam Microsoft Windows XP, bija uzstādījuši Lubuntu. Datoru sāknēšanas iestatījumi bija tādi, ka pēc noklusēšanas palaidās Lubuntu, nevis Windows. 

Starpbrīžos klases datorus izmanto arī citu grupu studenti lai apskatītu ziņas un jaunumus draugos. Cik redzējām, vairums lietotāju sāknēšanas izvēlnē izvēlējās Windows, bet ja to neizdarīja, tad palaidās Lubuntu:

Lubuntu.jpg
 

Ar saviem audzēkņiem novēroju interesantu skatu, kā viens students ieslēdza vienu datoru, mirkli pie tā samulsis sēdēja, tad ieslēdza blakus datoru un ieguva to pašu rezultātu. Vēl pēc mirkļa viņš klusi atstāja klasi pat nepieskāries datora pelei un tastatūrai.

Lai arī Windows versiju izskats ir diezgan dažāds, dažiem ir būtiski, ka tas ir Windows. Lubuntu izskats nav tik radikāli atšķirīgs no Windows kā jaunākās Ubuntu versijas, tomēr pat nebūtiskas saskarnes izmaiņas dažiem ir nepārvarams šķērslis.

Tomēr (cik noprotu), citi pasniedzēji ar saviem audzēkņiem ar to kaut kā bija tikuši galā, jo tikai pagājušajā nedēļā manu darba ikdienu pārtrauca telefona zvans, un satraukta darbiniece ziņoja, ka citi audzēkņi datoru klasē vairs nevar palaist Windows nemaz. Un tas jau bija nopietni.

Tā kā pats koledžā nevarēju ierasties, sazinājos ar turienes sistēmu administratoru.

Sistēmu administratoram, kas "no Linux nekā nesaprot" ieteicu uzmeklēt 2. kursa IT studentus, kuri viņam šajā gadījumā varētu palīdzēt. Vismaz šajā jomā daži studenti ir zinošāki par nozares profesionāļiem.

Tas, ka Windows nesadzīvo ar Linux, man bija sen zināma patiesība. Bet tas, ka Linux dara pāri Windows, man bija jaunums. Kā atklājās, studenti Grub ierakstu Windows palaišanai bija pievienojuši ar roku. Bet pēc tam dažiem datoriem bija palaista pilna atjaunošana (ieskaitot Linux kodolu), un ar roku pievienotā Windows izvēlne bija pazudusi.

Vaina bija tajā, ka (atšķirībā no Ubuntu) Lubuntu noklusētajā konfigurācijā automātiski nenosaka citas diskā uzstādītās operētājsistēmas. Pareizi to atrisinājām tā, ka uzstādījām papildu programmu os-prober, kas automātiski papildina Grub konfigurāciju.

Lietošanas pieredze

Vairākas dienas lietojot Lubuntu, esam atklājuši dažas nepilnības:

  1. Noklusētais LXTterminal neļauj normāli strādāt ar mc, jo "apēd" funkcionālo taustiņu spiešanu. Ar to izlīdzējāmies, uzstādot gnome-terminal (kuram tastatūras saīsnēs jānovāc pieejas taustiņu apstrāde).
  2. Mc noklusētajā konfigurācijā failu rediģēšanai cenšas palaist ārēju teksta redaktoru, kas nav uzstādīts. To atrisinājām ar F9- Options- Konfigurācija- Lietot iekšējo redaktoru.
  3. No pakotņu pārvaldības lietotnēm ir tikai apt-get, aptitude pievienojām paši.
  4. Noklusētajam teksta redaktoram Leafpad iztrūkst "Aizvietot visu" iespēja. Tās vietā izmantojām mc redaktoru.
  5. Tā kā ar biroja programmatūru nenodarbojamies, LibreOffice neuzstādījām, bet "normālam lietotājam" noteikti būtu vērts to izdarīt.
  6. Lubuntu veido uz Ubuntu tekošo versiju bāzes, kas ir salīdzinoši nenostrādātas. Tāpēc dažām papildu uzstādītām pakotnēm nākas pielabot konfigurāciju. Tāpēc arī Lubuntu nepastāv ilgās uzturēšanas versijas un katra versija tiek uzturēta "tikai" pusotru gadu.

Kopsavilkums

Šis ir vēl viens pierādījums tam, ka atvērtā pirmkoda programmu ieviešanas galvenais trumpis ir tas, ka tas nerada papildu izmaksas. Bet galvenais kavēklis ieviešanai ir cilvēku ieradums un nevēlēšanās apgūt ko jaunu.

Konkrēti par Lubuntu ir jāsaka, ka, neraugoties uz augšminētajām neērtībām, kopumā ņemot, Lubuntu ir labs Linux distributīvs. Ja dators nav jauns un jaudīgs, ir svarīgi, ka Lubuntu ir mazprasīgs, bet tajā pat laikā pietiekami ērts lietošanai. Tā kā vadošie Linux saskarnes izstrādātāji (Gnome, KDE, Unity) arvien vairāk dodas saskarnes "telefonizācijas" virzienā, LXDE pārvaldnieks ļauj izmantot jaunākās programmas, lietojot klasisku lietotāja saskarni.

Tags Latvija
Created by Valdis Vītoliņš on 2011-10-23 16:52
Last modified by Valdis Vītoliņš on 2021-04-13 14:26
 
Xwiki Powered
Creative Commons Attribution 3.0 Unported License