Sēdēšana uz diviem ķebļiem

Lasot pods.lv uzzināju, ka "polittehnologs" Jurģis Liepnieks izveidojis jaunu tīmekļa portālu www.puaro.lv.

Par portāla saturu nejūtos kvalificēts spriest, bet šķiet, ka tas paredzēts kā 11. saeimas vēlēšanu vai paša Liepnieka kunga "pozitīvisma kampaņa".

Daudz vairāk par "dzelteno" saturu manu uzmanību piesaistīja portāla autortiesību atrunas:

fig1.png
 Kā redzams, tajā ir minētas gan klasiskās (lai neteiktu senilās) autortiesības (©), gan arī Creative Commons (CC) licence. Lai arī CC licence ir veidota uz autortiesību juridiskās bāzes, pēc būtības tās nosacījumi ir pilnīgi pretēji autortiesībām: 

  1. Klasiskās autortiesības nosaka, ka visas tiesības pieder autoram (all rights reserved) un citi tās var izmantot, tikai tiešā veidā saskaņojot ar autoru. Portālā tas ir pateikts tiešā tekstā, lai gan principā var nelikt ne atrunu tekstu, ne arī ©, jo šie nosacījumi (saskaņā ar pastāvošo likumdošanu) ir spēkā pēc noklusēšanas.
  2. CC licence nosaka, ka darbu var brīvi izmantot, nesaskaņojot savas darbības ar autoru, jo autors no autortiesību noteiktajiem ierobežojumiem ir atteicies. Autors var atstāt dažus ierobežojumus, (t.s. some rights reserved), konkrētajā gadījumā darba kopijas var veidot, uz darbu atsaucoties, izmantojot nekomerciāli un nemainot licenci.

Tā kā nav iespējams vienlaicīgi paturēt visas un tikai daļu no autortiesībām, tad protams, minēt abas vienlaicīgi nav korekti. Ievērojot vadības principu: "Uzslavas — publiski, nopēlumu — privāti", vispirms to norādīju, nosūtot vēstuli uz "Atsauksmes un ieteikumi" lapā minēto adresi. Diemžēl, nekādu atbildes rīcību nesagaidīju.

Politika esot kompromisu māksla. Ceru, ka Liepnieka kungs nav muļķis un apgalvo, ka ir gan ar "labajiem", gan "kreisajiem", politisku apsvērumu dēļ. Tomēr autortiesību atrunu ķebļi ir tik tālu viens no otra, ka, mēģinot sēdēt uz abiem, dibens var nonākt uz zemes.

Tags Latvija
Created by Valdis Vītoliņš on 2011-08-24 16:03
Last modified by Valdis Vītoliņš on 2021-04-13 14:26
 
Xwiki Powered
Creative Commons Attribution 3.0 Unported License